Zelf duurzame energie opwekken

Dat kan! Het is lastig om een windmolen in je achtertuin te plaatsen, maar je kunt wel zonnepanelen plaatsen op je dak. Het licht in een zonnecel wordt namelijk omgezet in elektriciteit.

Werking

Een zonnepaneel bestaat uit verschillende zonnecellen. Hoeveel zonnecellen er in een paneel zitten, is afhankelijk van de grootte van het paneel. Een zonnecel wordt meestal gemaakt van silicium en bestaat uit twee lagen. Vangt de zonnecel licht op, dan gaat er tussen de twee lagen elektrische stroom lopen, dit is gelijkstroom. De gelijkstroom wordt in een transformator omgezet naar 230 volt wisselspanning die wij gebruiken.

Schema31

Premies

In 2012 kondigde het kabinet aan dat er premies beschikbaar waren voor de aanschaf van zonnepanelen. Je kon 15% van de aanschafprijs tot een maximum van 650 euro terugkrijgen. Hoewel het de bedoeling was om deze regeling tot 2014 te laten bestaan, was het budget al veel eerder op. Het kabinet besloot om de premies niet te verlengen, omdat ze vindt dat de vraag niet verminderd is ook al zijn de premies afgeschaft.

Door dalende kostprijzen, is het nog altijd dat je de installatie in een aantal jaar weer terugverdiend. Omdat de kostprijzen dalen, verdien je de installatie ook sneller terug. In 2008 was de terugverdientijd tussen de 10 en 15 jaar. Tegenwoordig is dat al tussen de 6 en 8 jaar. En het is nog wel mogelijk om de BTW over de montage (6%) en aanschafwaarde (21%) terug te vragen.

Kosten

Wat kost het om zonnepanelen te plaatsen? Dat is erg afhankelijk van de leverancier, de grootte van de panelen en hoeveel panelen je wilt. De hoeveelheid wordt meestal bepaald aan de behoefte van de opwekking van energie. Maar stel dat je ca. 15 panelen wilt hebben, dan ben je waarschijnlijk al gauw zo’n € 10.000,- kwijt. Dat is een behoorlijk bedrag.
Een consumptief krediet waarmee je de zonnepanelen kunt betalen zou dan een optie kunnen zijn. Kies je voor een aflopend krediet, dan betaal je in een vaste looptijd (stel: 5 jaar) een vast bedrag per maand. Kies je voor een doorlopend krediet, dan spreek je met de kredietverstrekker een maximum krediet af. Daarbinnen kun je het geld in gedeelten opnemen en tegen scherpe rentes en boetevrij aflossen. Het afgeloste geld kun je ook weer opnemen als je dat zou willen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen.

Er zijn ook speciale leningen waarbij je tegen een lage rente geld kunt lenen voor de aanschaf van zonnepanelen, zo’n lening wordt ook wel een duurzaamheidslening genoemd. Dit is een lening via de gemeente waarbij je soms zelfs maar 2% rente betaald. Deze vorm van lenen is niet in elke gemeente beschikbaar. Hierbij worden looptijden van 10 tot 15 jaar gehanteerd.

Capture

Kenmerken van de duurzaamheidslening

Een rekenvoorbeeld wat de gemiddelde kosten zijn:

Aantal zonnepanelen

Wattpieken

Kosten zonnepanelen

Installatiekosten

3

525

€ 900,- / € 1.200,-

€ 500,-

6

1075

€ 2.000,- / € 2.300,-

€ 700,-

8

1890

€ 3.800,- / € 4.000,-

€ 1.000,-

12

2830

€ 5.400,- / € 5.900,-

€ 1.300,-

19

4220

€ 7.800,- / € 8.400,-

€ 1.750,-

Bron

Conclusie

Het is mogelijk om binnen 6-8 jaar de zonnepanelen terugverdiend te hebben. Financier je de zonnepanelen met een consumptief krediet, dan heb je de panelen misschien na zo’n 5 jaar afbetaald, maar ondertussen hebben je door de betaalde rente wel iets meer moeten betalen voor de zonnepanelen. Hou daar rekening mee als je kiest voor de installatie van zonnepanelen.

Welke zonnepanelen zijn goed van kwaliteit?