3 redenen om direct over te stappen op zonnepanelen

We schreven eerder al over de werking en kosten van zonnepanelen, en dit heeft je misschien aan het denken gezet. Maar wat zijn nu dé redenen om als particulier te investeren in zonne-energie? We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Lekker veelzijdig

De zon is een duurzaam, en vooral een schone bron van energie, die daarbij in principe kosteloos is. Je hebt geen directe zonneschijn nodig om zonne-energie op te wekken, en bovendien kun je de zon als bron voor meer dan alleen energie gebruiken. Want waar zonnepanelen zorgen voor elektriciteit, geeft een zonneboiler je warm water en een werkende verwarming.

Zonnepanelen en -boilers op het dak

2. Steeds goedkoper

Tegen het einde van 2013 waren volgens het CBS bijna 200.000 Nederlandse daken voorzien van zonnepanelen, met een totaal van 3,4 miljoen zonnepanelen (1,4 miljoen meer dan het jaar daarvoor). De kosten, die je binnen een paar jaar terugverdient, liggen rond de €2.900 voor een eengezinswoning: de helft van de kosten vijf jaar geleden.

De populariteit van zonne-energie is daarbij te danken aan de gunstige saldering vanuit de overheid. Doordat de hoeveelheid opgewekte energie wordt weggestreept tegen de consumptie, merk je meteen een flinke keldering van je maandlasten.

3. Een duurzame toekomst

Natuurlijk niet de minste reden is de gunstige bijdrage aan het milieu die je levert door over te stappen op een duurzame energiewinning. Zonne-energie stoot geen CO2 uit en maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen. Zo draag je bij aan een betere wereld en ben je onafhankelijk van een energiemaatschappij.

Kortom, als je de mogelijkheid hebt en de omstandigheden goed zijn, is de aanschaf van zonnepanelen altijd slim. Je bespaart geld én draagt bij aan een duurzamere wereld. Maar, zo benadrukt Wim Sinke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en bovendien werkzaam bij het Energieonderzoek Centrum Nederland, de omstandigheden niet eens zo optimaal hoeven te zijn. „Waarom zou je de aanschaf in zeven jaar moeten terugverdienen als zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan?”

Bekijk ook dit filmpje van Milieu Centraal over de voordelen van zonnepanelen: